Rasyomed ile Sağlıklı Sohbetler – 6

Rasyomed ile Sağlıklı Sohbetler – 6

Rasyomed ile Sağlıklı Sohbetler – 6

“Rasyomed ile Sağlıklı Sohbetler” yazı dizimizin bu ayki konuğu bir iş yeri hekimi. Kendisi ile kariyeri ve iş yeri hekimliğinin önemli noktaları üzerine sohbet ederken pandemiden de konuştuk.  Keyifli okumalar dileriz.

Merhaba, sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Merhaba, Ben Ferda Yaşar Maraşlıoğlu. Babam edebiyat öğretmeniydi, mesleği gereği birçok ilde bulunduk. Adıyaman doğumluyum ancak liseyi bitirene kadar pek çok değişik şehirde okudum. Üniversite eğitimimi ise Ankara’da, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladım.

Mecburi hizmetim için Konya Seydişehir’e gittim ve mecburi hizmetimi tamamladıktan sonra Asteğmen olarak Çatalca’da görev yaptım. Aklımda İstanbul’da kalmak yokken eşimle tanıştım ve onun isteği ile İstanbul Büyükçekmece’ye yerleştik.

Uzun yıllar Büyükçekmece’de İlçe Sağlık Grup Başkanlığı yaptım. Bu arada 1990’dan sonra Tekfen, Abdi İbrahim İlaç, JetPA gibi şirketlerde iş yeri hekimliği yaptım.

2012 yılında doktor arkadaşlarımla Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’ni (OSGB) açtık. Şu anda bu işimizi de devam ettiriyoruz. Aynı zamanda halen Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nde (EÜAŞ) iş yeri hekimi ve Tıp 2000 OSGB’de sorumlu müdür olarak çalışmaktayım. Evliyim ve iki çocuk babasıyım.

İş yeri hekimi olarak çalışmanın avantajları nelerdir?

İş yeri hekimi olarak çalışmak hastanede çalışan arkadaşlarımıza göre daha rahat. İş yeri hekimliğinde “tedavi edici hekimlik” çok daha az bir alan kaplıyor. Esas bölüm “koruyucu hekimlik” diyebiliriz.

İş süreciniz nasıl ilerlemekte?

İş yeri muayeneleri, periyodik muayeneler, takip hastaları, saha kontrolleri işimin öncelikli adımlarıdır.

İş yeri hekimi, çalışanın sağlık gözetimi konusunda işverenin danışmanıdır. Kantin, yemekhane, soyunma odası, duş ve tuvaletlerin ve genel olarak tüm iş yerinin temizliği konusunda gerekli kontrolleri yapar ve tavsiyelerde bulunur. İş yeri risk değerlendirmesinde görev alır. Sağlığa zararlı durumların değerlendirilmesi ve önlenmesi için gerekli periyodik muayeneleri yapar.

İş yerinde meslek hastalıkları, hijyen, ergonomi, sağlık konularında eğitimler verir. İş güvenliği uzmanı ile iş yerinde gerekli ölçümleri yapar. İş kazaları ve meslek hastalıklarının azalmasına yönelik çalışmalarda bulunur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na karşı, işverenden sonra iş güvenliği uzmanı ile büyük sorumlulukları mevcuttur.

Pandemi döneminde karşılaştığınız olağandışı durumlar var mıydı?

Pandemi döneminde çok samimi iki doktor arkadaşımı covid-19 sebebiyle kaybettim. Ayrıca çalıştığım iş yerinde üç kaybımız daha oldu. En garibi ise bu kadar kişinin hayatını kaybetmesine rağmen birçok insanın hastalığın önemini kavrayamaması ve “mesafe, maske, hijyen” üçlüsünü uygulamaktan imtina etmesi. Birçok kişiyi maskesiz, kapalı bir ortamda mesafe kurallarına uymadan görebiliyoruz. Uyardığınızda ise ya bir bahane uyduruyorlar ya da “size ne” diyebiliyorlar.

Çalışanların sağlıklarını güvende tutmak için ne gibi tavsiyelerde bulunuyorsunuz?

Benim çalıştığım iş yerinde pandemi başlangıcından beri ilk olarak ateş ölçerek ve maske takılmasına dikkat ederek işe başladık. Çalışma ortamında mesafe ve maskeye dikkat ettik. Hijyen uygulamaları konusunda çalışanlara eğitimler verdik. Her alanda gerekli tedbirleri alıp sık sık kontroller gerçekleştirdik.

Servis araçlarını sık sık dezenfekte edip maskeli ve mesafeli oturmalarını sağlamaya çalıştık. Belirti gösterenleri en hızlı şekilde pandemi hastanelerine ulaştırıp test yaptırmalarına yardımcı olduk.

Tüm çalışanlarımızın toplu olarak covid-19 testini ve diğer tetkiklerini mobil sağlık aracı getirerek yaptırdık.  Çalışanlarımızın periyodik muayenelerini yapıp tetkiklerin sonuçlarını değerlendirdik. Bunların hepsini çalışanlarımızın sağlığını güvende tutmak için yaptık.

Çalışanlarımıza tavsiyemiz ise her zaman “maske, mesafe, hijyen” kuralına uymalarıdır.

Riskli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Çalışma koşullarımızı pandemiye göre ayarlamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Çalıştığımız yer riskli. Ben revirde çalışıyorum ama değişik zamanlarda iş yerinde gezerek takip ve kontroller yapıyorum. Gezi sırasında ben de mutlaka maske, mesafe, hijyen kurallarına uyuyorum.

İş yerimizde yaklaşık 600 kişi çalışıyor. Sayının bu kadar fazla olması bulaş açısından büyük risk. Bizim revirimiz prefabrik bir bina. Önlem olarak iki kişiden fazla içeri kabul etmiyoruz. Maskesiz kimseyi içeri almıyoruz.

Danışmak, ilaç yazdırmak, sonuç almak gibi konularda gelenleri pencereden kabul ediyorum. Ancak muayene, iğne ve serum için gelenleri içeriye alıp tedbirlere uyarak tedavilerini yapıyoruz.

Süreci ciddiyetle takip ettiğinizi anlıyoruz. Son olarak bize neler söylemek istersiniz?

Pandeminin sona ermesi için kurallara mutlaka uymalıyız. Hastalıktan korunabilmek ve hastalığı yenebilmek için ülkemizin en az %70’inin aşı olması gerekiyor. Bu nedenle mutlaka aşımızı olmalıyız.

Birey olarak sorumluluğumuzu bilmeli ve “maske, mesafe, hijyen” üçlüsüne dikkat etmeliyiz.

Başak Bengisu Akbulut

Başak Bengisu Akbulut