Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine Hem Uzatma Hem Yeni Pilot İller Geldi

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine Hem Uzatma Hem Yeni Pilot İller Geldi

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine Hem Uzatma Hem Yeni Pilot İller Geldi

9 Şubat 2020 tarihli 7 sıra no.lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi tebliğine göre; Bursa, Eskişehir ve Konya illeri merkez ve ilçelerinde bulunan mükellefler/işverenler için 01.01.2020 tarihinden itibaren başlanacaktır.

Ayrıca tebliğe göre; Amasya, Bartın, Bursa, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir ve Konya illeri dışındaki başka bir ilde istihdam edilmekle birlikte ücret ödemeleri veya tahakkuku bu illerde yapılan çalışanların ücret ödemeleri üzerinden tevkif edilen vergiler ile sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Amasya, Bartın, Bursa, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir ve Konya illerindeki yetkili vergi dairelerine elektronik ortamda gönderilecektir.

Amasya, Bartın, Bursa, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir ve Konya illerinde istihdam edilmekle birlikte ücret ödemesi veya tahakkuku bu iller dışında bir ilde yapılan çalışanların ücret ödemeleri üzerinden tevkif edilen vergilere ait muhtasar beyanname, ücret ödemesi veya tahakkukun yapıldığı yer vergi dairesine verilecektir. Ayrıca bu sigortalılara ait aylık prim ve hizmet belgeleri ise elektronik ortamda (e-bildirge) Kuruma verilmeye devam edilecektir.

Konuyla ilgili resmi gazete linki; https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/02/20200209-11.htm

Ayrıca 9 Şubat 2020 tarihli GİB duyurusuna göre;

Kırşehir, Amasya, Bartın, Çankırı, Bursa, Eskişehir ve Konya dışında kalan illerde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile sadece vergi kesintilerine ilişkin bilgiler beyan edilecek, sigortalılara ait aylık prim ve hizmet bilgileri ise Sosyal Güvenlik Kurumuna Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile bildirilecektir.

Bugüne kadar Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri ile beyan edilen bilgiler ve alınan tahakkuklar geçerli olup, bu mükelleflerimizin onayladıkları tahakkukları için ayrıca bir işlem yapmalarına gerek bulunmamaktadır (Gelir İdaresi Başkanlığına tekrar Muhtasar Beyanname ve Sosyal Güvenlik Kurumuna Aylık Prim ve Hizmet Belgesi gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.). Sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerine ilişkin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile sisteme gönderilen ancak bugüne kadar onay verilmeyen tahakkuklar için Sosyal Güvenlik Kurumuna Aylık Prim ve Hizmet Belgesi verilmesi gerekmektedir.

Osman Şenay

Osman Şenay