Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı

Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı

Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı

Kısa Çalışma Nedir

Kısa çalışma ödeneği, Türkiye’de pandeminin ekonomik etkilerine karşı alınan tedbirler kapsamında uygulanan; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle, haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu olmadan iş yeri faaliyetlerinin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği vermektedir. 

Kısa Çalışma Ödeneğinde Ücretler Ne Kadardır? 

Sigortalı çalışanların son bir yıllık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük brüt kazancının yüzde 60’ı olarak belirlenir. Bu tutar, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemez. İş yeri faaliyetlerinin tamamen durdurulması durumunda 1.752,40 lira ile 4.380,99 lira aralığında kısa çalışma ödeneği ödenir. Böylece ekonomik olarak ciddi anlamda zarar gören işverenin maliyetini azaltmaya yönelik devlet desteği sağlanırken, çalışanın da bu dönemde bir nebze de olsa rahat nefes almasına imkân sağlanır. 

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Süreci 

İşverenlerin kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmeleri için belli şartları yerine getirmeleri beklenirken kısa çalışma ödeneği kurallarına uygun şartları sağlayan işverenlerin bu ödenekten faydalanabilmeleri için e-devlet üzerinden başvuruda bulunmaları da gerekmektedir. Sigortalı çalışanın kendi adına ya da iş yeri adına talepte bulunmasının söz konusu olmadığı ödenekle ilgili değerlendirmeler yine işverenin e-devleti üzerinden takip edilebilmektedir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi sebebiyle gereğinden fazla miktarda yapılan ödemeler, yasal faizi ile işverenden; işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile çalışanın kendisinden tahsil edilir. 

Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı. 

Pandeminin başlangıcından bu yana devam eden kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) sonlanması beklenirken 22 Nisan 2021 tarihli ve 3910 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılmıştır. Devam eden pandemi koşullarında gerek işverene gerekse çalışanlara büyük bir fırsat yaratan kısa çalışma ödeneği, haziran ayı sonuna kadar uzatılırken işverenin işçi çıkartamaması hükmünün de devamlılığı sağlanmıştır. Böylece yasaklı dönemde işverenin haksız yeri sigortalı çalışanı işten çıkarması durumunda, her bir çalışan özelinde gerçekleştirilen haksız fesih için işverenin 3.577,00 Türk lirası ödeme mecburiyeti bulunmaktadır.  

Rasyotek

Rasyotek