İşbaşı Eğitim Programı ve Kısa Çalışma Ödeneği

İşbaşı Eğitim Programı ve Kısa Çalışma Ödeneği

İşbaşı Eğitim Programı ve Kısa Çalışma Ödeneği

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının önlenmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla ülkemizde ve dünya genelinde sosyal ve ekonomik hayata ilişkin birtakım tedbirler alınmaktadır.  İşverenler İş Sağlığı Güvenliği açısından temizlik önlemlerini tamamlayarak ara verdikleri faaliyetlerine başladı. Bu süreçte birçok şirket işe alım süreçlerini askıya aldı, personellerine evden çalışma imkânı sundu. Okulların tatil edilmesiyle birlikte çocuklara bakacak kimse olmadığı için bayan çalışanlara ücretli mazeret izni veren şirketler de var. İşverenler salgın hastalık nedeniyle önlemler alırken, faaliyetlerinde ve çalışma sürelerinde azalma olan şirketler de kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için başvurularda bulundu. Faaliyetini durduran ya da ara veren şirketler arasında “İşbaşı Eğitim Programı” uygulayan firmalar da bulunmaktadır.

İşbaşı Eğitim Programı uygulayan firmalar Kısa Çalışma Ödeneğine başvuru yapabilir mi ?

İşbaşı Eğitim Programı İŞKUR’un işverenlere sağladığı en önemli teşvik türlerinden biridir. İşverenlerin; programa katılan kişileri işbaşında görüp, meslek becerilerini gözlemleme şansına sahip oldukları bir teşvik türüdür. Program süresince, işverenlerin herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması maliyet avantajını da beraberinde getirmektedir.
İşbaşı Eğitim Programı (İEP), işe almayı düşündüğünüz personeli işbaşında değerlendirirken, maaş (2.825,90 TL ) ve SGK (1.377,66 TL) ödeme sorumluluğunu devletin finanse ettiği bir sistemle; personel başına aylık en az 4.203,56 TL tutarındaki maliyeti her bir personelde kazanabileceğiniz bir teşvik türüdür

Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanan Şirketlerde İşbaşı Eğitim Programı

İşverene hiçbir maliyeti olmadan kazanç sağlayan İşbaşı Eğitim Programı uygulayan şirketlerin, Covid-19 sebebiyle faaliyetlerini tamamen veya kısmen durdurmaları halinde İEP projesini devam etmesi  devam etmesi ya da Kısa Çalışma Ödeneği başvurusunu olumlu/olumsuz etkilemesi merak edilen konulardan biri olmuştur.

İŞKUR tarafından projesi başlatılmış ve devam etmekte olan İşbaşı Eğitim Programları Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanılmasını önüne geçmemektedir. Programı uygulayan şirketlerde pandemi öncesinden başlayan ve kurs süresi  devam eden İEP projesi, işverenin Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanmasının önüne geçmiyor.

Covid-19 Koronavirüs salgını öncesinde başlatılan İEP projelerinde dikkat edilmesi gereken önemli bir detay bulunmaktadır. İEP süreci başlayan programlarda pandemi nedeniyle kursa ara verilebilmektedir. İEP programına Covid-19 sebebiyle ara verilen programların sonuna ara verilen süre kadar çalışma günü eklenmektedir. Pandemi nedeniyle ara verilen programlarda işverenlerin herhangi bir teşvik kaybı bulunmamaktadır.İşverenler faaliyetini kısmen başlattığında İŞKUR’a beyan edecekleri dilekçe ile ara verdikleri programlarına devam edebilecektir. Ancak Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanılan dönemde yeni program açılışı yapılmayacaktır.  İşverenler Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanırken İşbaşı Eğitim Programlarına edebilirler ancak yeni İEP programı başlatmak için Kısa Çalışma Ödeneğini tamamlamaları gerekmektedir.

Şirketler günden güne birçok farklı kategorideki tasarruf fırsatlarını değerlendirmeye çalışıyorlar. İşe alım süreçlerinde Personel Maliyetinde sağlanan tasarruf bütçeye doğrudan katkı sunmasıyla önemli bir katma değer vaat etmektedir. Her aşamada başarının yakalanabilmesi için çözüm ortaklarını merkeze koyan bütünsel ve birinci sınıf çözümler sunan Rasyotek Teknolojik İnsan Kaynakları, İşkur Teşvik Danışmanlığı hizmeti ile firmanızın maksimum teşvik gelirine ulaşmasını sağlamaktadır.

Her türlü soru ve talebinizle ilgili dilediğiniz zaman bizlere ulaşabilirsiniz.

https://www.rasyotek.com.tr/isbasi-egitim-programlari

Samed Sualan

Samed Sualan