İş Kazalarının Yarattığı Kayıp İş Gücü ve Yasal Sorumluluklar 

İş Kazalarının Yarattığı Kayıp İş Gücü ve Yasal Sorumluluklar 

İş Kazalarının Yarattığı Kayıp İş Gücü ve Yasal Sorumluluklar 

Modern uygulamalar ve araştırmalarla insan yaşamını tehdit edebilecek her konu üzerinde derinlemesine incelemeler yapılmakta ve aynı zamanda bu durumları mümkün olduğunca ortadan kaldırmak ya da en azından minimuma indirmek için gerekenler yapılmaya çalışılmaktadır. Tehdit dendiğinde akla gelebilecek durumlardan biri de iş kazalarıdır. 

İş yerinde meydana gelecek bir iş kazası, maddi ve manevi anlamda çok ciddi olumsuzluklara sebebiyet verebilmektedir. Kazayı geçiren kişi için hayati tehlikelere de sebep olabilecek, işvereni ciddi sorumluluklarla karşı karşıya bırakan bu tür vakaların detaylı olarak incelenmesi ve süreçlerin en doğru şekilde işletilmesi gereklidir. İstatistiklere baktığımızda, bir iş kazası meydana geldiğinde binde 3 ihtimalle ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu oran ilk başta çok ciddi görünmese de insan sağlığını etkileyen her konuyu derinlemesine incelemeliyiz. 

İş Kazaları ve SGK 

İş kanunu gereği bir iş yerinde herhangi bir kaza meydana geldiğinde 3 iş günü içerisinde SGK’ya bildirilmelidir. SGK tarafından açıklanan istatistiklere baktığımızda, 2020 yılında, iş kazaları sebebiyle mevcut iş gücünde yaklaşık 3,5 milyon güne yakın bir kayıp olduğunu gözlemliyoruz. Bu veriyi ekonomik olarak anlamlı bir hale taşımak istediğimizde ülke ekonomisine her yıl en az 342 milyon TL’lik1 bir kaybın önlenebilir kazalardan kaynaklandığını beyan etmek, yanlış olmayacaktır. Buna ek olarak cezai müeyyide risklerinden de bahsetmek gerekir. Yalnızca bildirimi zamanında yapmamaktan kaynaklı olarak işverenlerin 2 milyar 425 milyon 993 bin 92 TL2 idari para cezası ile karşı karşıya kalmaları söz konusu olabilir. 

Birçok işverenin takip zorlukları sebebiyle iş kazası bildirimlerini yapamadığı ve takip edemediğini gözlemliyoruz. Dijitalleşme ve otomasyon sistemleri bu anlamda çok büyük hayat kurtarıcıları olmaktadır. Örneğin, Rasyotek tarafından geliştirilen Süper Portal platformundaki onlarca çözümden bir tanesi olan “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sorgulama” özelliği sayesinde onaylanması gereken bildirimlerin takibi sağlanabilmektedir. İş kazası ya da hastalık sebebiyle işe gelemeyen her personelin SGK kapsamındaki takibini bu dijital otomasyon sayesinde kullanmanız sizi gereksiz risklerden ve cezalardan koruyacaktır. 

admin

admin