E-Devletten Bordro Nasıl Alınır?

E-Devletten Bordro Nasıl Alınır?

E-Devletten Bordro Nasıl Alınır?

İş yerlerince her ay düzenli olarak kayıt altına alınan maaş bordroları, işçi ve memurların aylık kazancını belgeleyen resmi evraklardır. Özellikle maaş dönemlerinde oldukça yoğun şekilde araştırılan e-bodro sorgulama konusu, özellikle zamlı maaş döneminde birçok kişi tarafından merak edilmekte ve dikkatle araştırılmaktadır. E-Devlet uygulaması içerisinde gerçekleştirilebilen e-bordro işlemleri, memur ve işçilerin aylık kazançlarını belgelemeleri açısından da büyük önem taşımaktadır.  

Çalışanların kimlik numaraları, ad ve soyadları, SGK sicil numaraları, vergi numaraları ve imzaları bulunan maaş bordroları; alınan brüt ve net maaşların, sigorta primlerinin ve kesintilerin dökümünü veren bilgileri içermektedir. 

E-Bordro Sorgulama Nasıl Gerçekleştirilir? 

E-Bordro sorgulama için öncelikle e-Devlet uygulamasına giriş yapılması gerekmektedir. Burada e-Devlet girişi için vatandaşlar, T.C. kimlik numarası ve PTT’den edindikleri geçici şifre ile ilk girişlerini yaptıktan sonra kendilerine özel ve güvenlikli bir şifre oluşturur, sonraki uygulama girişlerinde de bu şifreyle ister bilgisayarlarından isterlerse de cep telefonlarından sisteme giriş yapabilirler.  

E-Devlet sistemine giriş yapmalarının ardından kişilerin e-hizmetler bölümünde bulunan Maliye Bakanlığı bölümünü aratmaları ve ilgili bölüme giriş yapmaları gerekmektedir. Maliye Bakanlığı bölümünde yer alan e-bordro hizmetine geçiş yaparak ilgili yıl ve ayı seçmelerinin ardından e-bordro sorgulaması yapabilirler. Aynı bölümde yer alan “yazdır” seçeneği ile e-bordro dökümünün çıktısı da alınabilmektedir.  

Kimler E-Bordro Uygulaması Üzerinden Bordro Sorgulaması Yapabilir? 

E-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek e-bordro uygulamaları yalnızca devlet memurları tarafından yapılabilmekte, özel sektör çalışanları bu uygulama üzerinden bordrolarına ulaşamamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı çalışan vatandaşlar yukarıda belirtilen adımları takip ederek bordro dökümlerini alabilirlerken özel sektör çalışanları ve 4C sözleşmeli memurlar bu sistemden yararlanamamakta, özel sektör çalışanları bordro dökümlerini çalıştıkları iş yerlerinin İK departmanlarından edinebilirler.  

Devlet memurları için büyük bir avantaj içeren e-Devlet üzerinden e-bordro uygulaması, yalnızca bağlı olan dönemi değil geçmiş dönemlerdeki sorgulamaları da yapabilmesi sebebiyle büyük öneme sahiptir.  

Rasyotek

Rasyotek