5 Puanlık SGK Prim İndiriminden Yararlanmak Artık Kolay Olmayacak

5 Puanlık SGK Prim İndiriminden Yararlanmak Artık Kolay Olmayacak

5 Puanlık SGK Prim İndiriminden Yararlanmak Artık Kolay Olmayacak

SGK tarafından sağlanan teşvikler içerisinde işverenlerin kolayca yararlanabildiği teşviklerden bir tanesi olan 5 puanlık sgk prim indirimden yararlanmak artık eskisi gibi kolay olmayacak. 

Eski uygulama; işverenin 5 puanlık indirimden yararlanabilmesi için dosya bazlı olarak SGK’ya yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmama şartını sağlaması gerekmektedir. 

Yeni uygulama; işverenin 5 puanlık indirimden yararlanabilmesi için artık Türkiye genelinde, yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması gerekmektedir. 

Başlama dönemi; 2021/Eylül dönemine ait muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden itibaren iş yeri bazında değil, işverenin Türkiye genelindeki tüm iş yerleri esas alınarak sorgulanacaktır. 

Borç sorgulama; gerçek kişi işverenlerde T.C. kimlik numarası, tüzel kişi işverenlerde vergi kimlik numarası esas alınmak suretiyle yapılacaktır. 

İşverenin Türkiye genelindeki iş yerlerinden herhangi birinin yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunması halinde, yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmayan işyerlerinden dolayı da 5 puanlık indirimden yararlanamayacaktır

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verecek İK/Muhasebe çalışanlarının artık her ayın 15’inden sonraya kalmayacak şekilde Türkiye geneli borç sorgusu yaparak beyannameyi vermesini tavsiye ederiz. 

Risklerden Korunmak İçin Pratik Süper Portal Çözümlerini Kullanabilirsiniz 

Rasyotek ekipleri tarafından geliştirilen Süper Portal platformu ve çözümleriyle birçok işlemi pratik bir şekilde yerine getirebilirsiniz. 

Süper Portal ile Borç Sorgulama 

Tüm Türkiye’de yer alan dosyalarınızın herhangi birinde borç olup olmadığını sorgulamak için DOST modülü içerisinde yer alan “E-Borcu Yoktur” özelliğini kullanabilir, borç gözüken dosyalarınızla ilgili takibi tek platformdan sağlayabilirsiniz.

e borcu yoktur ekrani
Süper Portal E-Borcu Yoktur Ekranı

Süper Portal ile Yersiz Faydalanma Sorgulama 

Personel Teşvik Sistemi (PTS) ve DOST modüllerinde yer alan “Hatalı Teşvik Sorgulama” özelliği sayesinde, tek ekran üzerinden tüm dosyalarınızdaki “Yersiz Yararlanma” durumlarını inceleyebilir, SGK sistemi üzerinde yersiz faydalanmada gözüken dosyaları tespit edip gerekli müdahaleleri yapabilirsiniz. 

hatali tesvik ekrani

Süper Portal ile ilgili detaylı bilgi için www.superportal.com adresini ziyaret edebilir; tüm soru, talep, görüş ve önerileriniz için 444 4 908 numaralı telefonumuzdan veya superportal@rasyotek.com.tr adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Rasyotek

Rasyotek