2022 Yılı İtibariyle Dünyada Trend Olan 5 Meslek

2022 Yılı İtibariyle Dünyada Trend Olan 5 Meslek

2022 Yılı İtibariyle Dünyada Trend Olan 5 Meslek

Dijitalleşmenin hız kazandığı ve yalnızca iş hayatında değil sosyal yaşamda da olmazsa olmazlar arasına girdiği günümüzde, birkaç yıl öncesine kadar adı dahi bilinmeyen pek çok meslek yoğun ilgi görerek Z ve Alfa kuşakları tarafından araştırılmaktadır. Bu yazımızda bu mesleklerin hangileri olduğu ve bu meslekleri seçecekler için gereken bilgilendirmeleri paylaşmak istedik. 

3D Üretim Mühendisi 

3 boyutlu yazıcılarla gerçekleştirilen çalışmalar oldukça umut vadeden bir boyuta ulaşmışken bu teknolojinin tıp alanında gün geçtikçe geliştirilmesi bazı sağlık problemlerinin de tarihe karışacağını düşünmemize sebep oluyor. 2021 yılı sonu itibariyle yalnız Türkiye’de yaklaşık 30 bine yakın kişi organ nakli için sıra beklerken ve bu sayı dünya geneline baktığınızda 1 milyonun üzerindeyken 3D üretim mühendisliğinin çağın mesleklerinden olacağını kesindir. 

Veri Bilimcisi 

Verinin günümüzün en değerli mücevheri, para birimi olduğunun artık hepimiz farkındayız.  Veriye sahip olmak kişi ve kurumlara sayısız avantajlar sağlamakta ancak veriyi bilgiye dönüştürme kısmında başarı gösterilemediği sürece de veri tek başına yeterli anlam ifade etmemektedir. Veri bilimcisi olarak görev alan kişiler çalıştıkları şirkete katma değer sağlamak adına eldeki veriyi işleyen, anlamlı hale getiren; kısaca veriyi bilgi formuna dönüştürerek yorumlayan uzmanlara denmektedir.  Veri bilimcisini herhangi bir veri uzmanından ayıran en önemli nokta ise verinin yorumlanmasının yanı sıra, eldeki anlamlı veriden yapılan yorumlar sonucu şirket stratejisinde ve aksiyonlarında karar merci içerisinde yer alması gerektiğidir. 

Yapay Zekâ ve Robotik Mühendisi 

Verinin değeri ve yapay zekâ birbirini tamamlayan yapılarıyla ayrılmaz birer bütünü ifade ederler. Günümüzde yapay zekâ ve makine öğrenmesinin profesyonel dünyaya ne denli büyük bir hizmet sunduğu tartışmasız bir gerçektir. Bu meslek için en önemli özellikler bilgisayar yetkinliği ve kodlama konusunda beceri sahibi olmalıdır. İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede yazılım, yapay zekâ, robotik ve siber güvenlik alanlarında yetkin insan kaynağı arayışları devam etmektedir. 

Blockchain Geliştiricisi 

Henüz blockchain konusunda yeterince bilgi sahibi olunmasa da yakın gelecekte uzmanlar tarafından dünyayı değiştiren teknoloji olacağı söyleniyor. Bu bilgiden hareketle blockchain kaynaklı hizmet ve ürün sunabilecek donanımdaki kişilerin geleceğin en popüler mesleklerinden birini yapacaklarını söylersek yanlış bir laf etmiş olmayız. 

Nesnelerin İnterneti Cihazları için Teknik Personel 

2020 yılında yayınlanan IoT raporuna göre 2027’de 41 milyardan fazla IoT cihazı olacağı tahmin ediliyor. Akıllı cihazlar günden güne hayatımızdaki yerini sağlamlaştırrken IoT cihazlarının güvenlik, bakım ve onarımından sorumlu teknik personellerin varlığına da ihtiyaç giderek artacak. Akıllı ev ve ofis aletlerimize yönelik siber saldırılar gerçekleştiğinde başvuracağımız en güvenilir kaynaklar olarak karşımıza çıkacak bu teknik personel, yeni bir meslek kolunu hayata geçirecekler.  

Rasyotek

Rasyotek